Wondbehandeling
Er zijn verschillende wonden die door de huidtherapeut behandeld kunnen worden.
Voorbeelden van wonden zijn:
Ulcus cruris (open been)
Een ulcus cruris of open been is een wond aan het (onder)been dat slecht geneest. De wond is vaak met een geel/bruin beslag of met een korst bedekt. Een open been komt vaak voor en voornamelijk bij ouderen. De oorzaak ligt bij langdurige afwijkingen van de huid en de doorbloeding van de benen. Voorbeelden van de afwijkingen zijn: spataderen, afwijking aan de slagaders, oedeem (vochtophoping), slechte conditie van de huid.
Decubitus (doorliggen)
Decubitus is een wond die ontstaat na langdurig druk op een bepaald huidgebied. Door de langdurige druk treedt er zuurstoftekort op met als gevolg dat de bloedvoorziening verminderd in dat huidgebied. Hierdoor zal weefsel dood gaan en treedt er necrose op. Wanneer het dode weefsel verdwijnt, zal een (vaak diepe) wond het gevolg zijn. Decubitus ontstaat vaak wanneer iemand langdurig bedrust moet houden of om andere reden langdurig in dezelfde houding moet zitten of liggen. Plaatsen waar decubitus vaak voorkomt zijn de stuit en de hielen.
Diabetische voet
Wanneer iemand al langere tijd diabetes heeft, kunnen er afwijkingen aan de voeten ontstaan. Dit is het gevolg van een slechte doorbloeding van de vaatjes in de voeten. Door de slechte doorbloeding kunnen wondjes ontstaan die dan slecht genezen.
Wondbehandeling
De huidtherapeut kan een intensieve wondbehandeling inzetten volgens het wondbehandeling protocol (gericht op kleur van de wond). Een zorgvuldige keuze van het wondmateriaal kan ervoor zorgen dat het wondgenezingsproces versneld wordt. Deze behandeling wordt eventueel aangevuld met manuele lymfedrainage en compressietherapie.